2013. május 12., vasárnap

Do you know where's Singapore? I.

Nem csináltam közvéleménykutatást, de erősen kétlem, hogy ismerőseim egyharmadánál több tudná, hol is van ez a hely. Ami egyáltalán nem szégyen, mert tulajdonképpen én is csak annyit mondtam volna a pályázat előtt róla, hogy biztos valami ázsiai hely, ahol hasonló emberek élnek, mint a kínaiak, és biztos nagyon szegények. Na, akkor oszlassuk szét a sztereotípiákat, és világosodjunk meg/fel/le/át/keresztül, ahogy tetszik Szingapúrral kapcsolatban!


Elég volt pár napra elutaznom itthonról, és mire hazaértem anya már teljesen képben volt az országgal kapcsolatban, ahol az elkövetkezendő két évemet tölteni fogom. 
- Have you eaten?-fogadott.
- Igen, ettem egy csomót a buszon, most nem vagyok éhes.
- Nem, nem. Ez a szokásos szingapúri köszönési forma. Nagyjából azt jelenti: hogy vagy? Szinglisül van, ami egyfajta kínaiasodott angol. 
Nos itt kezdődtek a kalandjaim a kultúráikkal. Mert hogy nem egy van nekik, hanem tulajdonképpen három különálló nagy, melyek próbálnak egymással szimbiózisban élni. Minden szokás a kínai, a tamil (indiai) és a maláj hagyományokból építkezik. Mindazonáltal talán pont ennek köszönhetően az ott élők minden idegen kultúrára nyitottak. Ez lehet az egyik oka, hogy az országot sok utazó a leg-leg-legek közé sorolja. Mindenből igyekeznek a legszebbet, a legjobbat és a legérdekesebbet kihozni.


A sok vonzó dolog között azért van néhány olyan tényező is, mely egy európai szemével nézve elsőre talán megdöbbentő. Kétségkívül Szingapúr az ellentétek városa is. A többség rettenetesen gazdag, bár ez sokak életformájában egyáltalán nem mutatkozik meg. Az anyagi helyzet az egyik legkedveltebb társasági téma, de a pénzügyi gondok szigorúan tabuk. 

Tudnunk kell, hogy Szingapúr csupán a hatvanas évek elején vált teljesen függetlenné Angliától, és 1965-ben Malajziától. Az országban nem szingapúriak laknak, hanem többségben malájok, kínaiak és tamilok. Nemzeti nyelvük a maláj, azonban az iskoláztatásé és a közigazgatásé az angol. Aminek a bevándorlók és külföldi munkavállalók roppant módon örülnek, például én is. :) 

Másik kellemetlen tényező lehet egy erős "függetlenséghez" szokott amerikai vagy európai számára a szigorú szabályok követése. Ez nemcsak a törvényekben érvényesül, hanem a viselkedési normákban is. Az érdekes törvények közül néhány csak az összehasonlítás végett:
- Mivel pornográfiának tekintik, ezért tilos otthon ruha nélkül mászkálni.
- Aki elmulasztja lehúzni a nyilvános vécét, komoly büntetésre számíthat.
- Tilos Szingapúr területére cigarettával belépni.
- Akit háromszor szemetelésen kapnak, annak vasárnaponként az utcákat kell takarítani, egy "Szemetelő vagyok" feliratú előkével. Sőt, még a helyi újságokba is bekerül az illető.


No, de eszembe jutott, mi is volt a címe a bejegyzésemnek, ezért kénytelen vagyok megemlíteni a pontos koordinátákat, azt hiszem. :) Szingapúr Ázsia délkeleti részén található. Az ország főszigetét északról a 900 méter … 1,5 km széles Johori-szoros választja el Malajziától, vagyis a Maláj-félszigettől. A sziget déli részét a Malaka-szoros hullámai mossák, amelyben közel 60 kis sziget áll szingapúri fennhatóság alatt. Ez a szoros emellett Indonéziafelségvizeinek határa is. Az állam nevét a szanszkrit सिंह, simha, vagyis oroszlán és a szintén szanszkrit पुर, pura, azaz város szavakból kapta.

A következő bejegyzésben azt hiszem, még visszatérek a témára, és megosztok veletek néhány érdekességet az ünnepekről, az étkezésről, és egyéb kulturális tudnivalókról. Azért tartom fontosnak, hogy leírjam az összes fellelhető finomságot Szingapúrról, hogy később, mikor már én is abban a környezetben élek, összehasonlíthassam a fellelhető forrásokkal, és valós képet festhessek az országról. 

2 megjegyzés:

  1. Ha jól tudom a rágózás is tilos. XD
    Amúgy korábban belinkeltem a Facebook-csoportba egy time-lapse videót Singapore-ról. Azt ide pont be lehetne rakni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a rágóval kapcsolatban is van valami korlátozás, csak arról azért nem írtam eddig, mert szerintem nem tudok róla mindent, és nem szeretnék tévinfókkal szolgálni.
      Jó ötlet! Megkeresem, és beteszem! :)

      Törlés